Genel Müdürlüğümüz tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla 2 Nisan 2021 tarihinde çevrim içi olarak otizm başta olmak üzere zihinsel özel gereksinimler alanında başlatılan çalışmaların, taraflarıyla ele alındığı uluslararası katılımlı “Sağlıkta Zihinsel Özel Gereksinimler ve Otizm: Son 1 Yılda Yapılanlar ve Planlamalar Sempozyumu” düzenlendi.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle katılarak sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Özel gereksinimli tüm bireylerin nitelikli sağlık hizmetinden kolaylıkla faydalanmasının öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirten Bakan Koca, “Sağlık Bakanlığı olarak çocuklarımızın ve ailelerinin yaşadığı çeşitli sorunların farkındayız. Geçtiğimiz yıl, Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairemizi kurarak bu alandaki sorunların çözümü konusundaki kararlılığımızı gösterdik ve kurulması üzerinden bir yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen birçok proje ve uygulama hayata geçirilmiştir” dedi.
Bakan Koca, 83 akademisyenin katkı verdiği 9 ayrı Bilimsel Danışma Kurulu oluşturulduğunu ifade ederek, “Erişkinlikte verilecek hizmetler”, “Davranışsal müdahaleler ve aile eğitimleri” gibi alanlarda uluslararası düzeyde uzmanlarla bağlantı kurularak ortak projeler başlatıldığını vurguladı.
Özel Çocuklar Destek Sistemi
Çalışmaların salgın sürecinde ilk meyvelerini verdiğini kaydeden Bakan Koca, “Örneğin, dünya ülkelerine de model teşkil eden Özel Çocuklar Destek Sistemi ile tele-sağlık uygulamamızın aktif olduğu 8 aylık süreçte bine yakın aileye multidisipliner destek sağlandı. Ailelerden gelen değerlendirmeler, bu hizmetten memnuniyetin yüzde 90’lara ulaştığını gösteriyor” diye konuştu.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla otizm ve diğer zihinsel özel gereksinimli durumlarda erken tanı ve erken müdahalenin önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Koca, “2015 yılında Erzurum’da pilot uygulamalarına başlanan tarama çalışmalarını ülke geneline yaygınlaştırdık. Geçen süre zarfında 54 bin 658 aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı video temelli otizm farkındalık eğitimi aldı, 1 milyon 863 bin 96 çocuk otizm açısından tarandı, 53 bin 314 çocukta risk saptanarak randevu sistemine dahil edilmeden Çocuk Ergen Ruh Sağlığı uzmanlarımıza yönlendirildiler” açıklamasında bulundu.
Bu çocukların dünyada benzer sorunlar yaşayan akranlarından çok daha erken yaşta destek birimlerine yönlendirildiğini belirten Bakan Koca, bu sistemin oluşturulması ve sürdürülmesinde emeği geçen akademisyenler, aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları ile çocuk ergen ruh sağlığı uzmanlarına teşekkür etti.
Sempozyumda, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanı Prof. Dr. Onur Burak Dursun da açılış konuşması yaptılar.
İlk oturumda, “Otizm ve Zihinsel Özel Gereksinimlerde Kritik Noktalar ve Yeni Ufuklar”, 2. oturumda “Otizm ve Zihinsel Özel Gereksinimler Konusunda Türkiye’de Son Bir Yılda Sağlık Alanında Yapılan Çalışmalar ve Planlamalar-1”, 3. oturumda “Otizm ve Zihinsel Özel Gereksinimler Konusunda Türkiye’de Son Bir Yılda Sağlık Alanında Yapılan Çalışmalar ve Planlamalar-2” ve son oturumda ise “Türkiye’de Otizm ve Zihinsel Özel Gereksinim: Fırsatlar ve Zorluklar” konuları ele alınan sempozyum tüm gün sürdü.