Sağlık Teknolojisi Değerlendirme Dairesi Başkanlığımızın koordinasyonunda 15 olguda hazırlanan klinik rehber ve protokollerin çalışma grupları için hazırlanan Teşekkür Takdim Töreni 26 Aralık 2019 tarihinde yapıldı.
Törende, Sağlık Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Muhammet GÜVEN, Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet TEKİN, açılış konuşmalarını yaptıktan sonra rehber ve protokolleri hazırlayan çalışma grubu üyelerine teşekkür belgelerini takdim etti.
Törende konuşan Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Muhammet GÜVEN, klinik rehber ve protokollerin, belirli klinik durumlara uygun sağlık bakımı hakkında hekim ve hasta kararlarına yardımcı olmak için sistematik olarak geliştirilmiş beyanlar olduğunu belirtti. Klinik rehber ve protokollerin, ayrıca bilgi sunan kılavuzlar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Muhammet GÜVEN, “Hangi diyagnostik veya tarama testlerinin düzenleneceği, tıbbi tedavinin nasıl sağlanacağı konusunda kısa talimatlar ve hastaların hastanede ne kadar kalması gerektiği ya da klinik uygulamaların detayları hususunda bilgi sunarlar.” dedi.
Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Muhammet GÜVEN, 2019 - 2023 Stratejik Plan kapsamında, sağlık hizmetlerinin erişilebilir, etkili, etkin ve kaliteli sunumunu sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. GÜVEN, buradan hareketle, sağlık hizmetlerinde klinik kaliteyi iyileştirmeyi hedefleyerek “Kanıta dayalı tıp uygulamalarını” geliştirmek üzere çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet TEKİN açılış konuşmasında, kanıt temelli yöntemlere duyulan ihtiyacın giderek arttığına dikkat çekerek, “Klinik rehber ve protokoller, tek bir klinik durum veya olgunun yönetim adımlarını belirleyen kapsamlı bir dizi sistematik kriteri sunan kılavuzlardır. Klinik rehber ve protokoller, sağlık politikalarının oluşturulmasında büyük önem taşımaktadır. Klinik rehber ve protokollerin, kaynakların etkin kullanımını sağlayarak, sağlık hizmetlerinde israfın önlenmesi ve finansal koruma ve sürdürülebilirliğe katkısı azımsanmayacak boyuttadır.” diye konuştu.
Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet TEKİN, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak 2019 yılında çalışılmaya başlanan klinik rehber ve protokollerimizin önceki yıllarda olduğu gibi tanı ve tedavi algoritmasını içerir şekilde hazırlanmasına önem verdiklerini belirterek, bu çalışmaların sisteme entegrasyonu için de çalışmaların sonraki süreçte devam edeceğini söyledi. Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet TEKİN, 29 üniversite, 36 Uzmanlık Derneği /Meslek Kuruluşu ve Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Şehir Hastanelerinin destekleri ile hazırlanan bu çalışmaların ülkemizdeki tıp eğitiminde de bir kılavuz olmasını temenni ettiklerini iletti.